17 Σεπ 2016

Ιδιαίτερο ιστορικό γεγονός: Ίδρυση ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΟΚΕΣΑ δημοσιοποιεί:


  1. Την Ανακοίνωση της ίδρυσης ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 
  2. ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ.



Το γεγονός αυτό θεωρείται ιστορικό αφού πρώτη φορά δημιουργείται ενιαίο 3βάθμιο  Όργανο στον ιδιαίτερο χώρο αυτών των Κινημάτων.

Αναδεικνύεται  έτσι και ο  ξεχωριστός  ρόλο του Κινήματος των Αποδημητικών Οργανώσεων με μακροχρόνια, πολυεπίπεδη, πολύμορφη και εθελοντική δράση με διακριτό ποσοστό αυτονομίας.

Ιδιαίτερα, το Κίνημα των Απόδημων  με πρωταγωνιστικό  ρόλο της ΟΚΕΣΑ, από το 1986 ξεκίνησε πρωτοβουλίες ίδρυσης Συνομοσπονδίας, δημιουργώντας τη ΣΕΤΟΕ (Συντονιστική Επιτροπή Τοπικών Οργανώσεων Ελλάδος) από  το σύνολο των Αποδημητικών Οργανώσεων στην Αττική.

Η ΣΕΤΟΕ είχε μακρόχρονη δράση και παρουσία αλλά στην πορεία (μετά το 2000)  αδράνησε.

Η τωρινή εξέλιξη, αλλά με  το σύνολο των ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, αποτελεί καθοριστικό γεγονός για την οργάνωση και το  συντονισμό όλου   αυτού του μεγάλου  κοινωνικού και εθελοντικού Κινήματος το οποίο θεσμοθετεί ισχυρότερα το ρόλο του και  στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας αλλά και διεκδίκησης των δικαιωμάτων του απέναντι στο κράτος και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

                                                                             
ΟΚΕΣΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Συνένωση του  κόσμου  των Σωματείων σε ένα ενιαίο Κοινωνικό  Εταίρο με στόχο την κάλυψη του θεσμικού κενού της Ο.Κ.Ε στην  Ελλάδα για τον κοινωνικό διάλογο.
Συμμαχία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για μόνιμες «τοπικές κοινωνικές συμπράξεις» ανθρωπιστικής και πολιτιστικής δράσης.

Την Τετάρτη 29/6/2016, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου  Ομοσπονδίες με μέλη  Πρωτοβάθμια Σωματεία  Απόδημων εσωτερικού για να συζητήσουν τα αποτελέσματα του Ανοικτού Συνεδρίου για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.
Συμμετείχαν  : ο Παναγιώτης Μπαζίγος, Γενικός Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ο Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, ο Τσιντής Νικόλαος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Ο Μιχαλάτος Γιώργος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλονήτικων και Ιθακησιακών  Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ.),  ο Γιάννης Ζωχιός, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, ο Παναγιώτης Λούτος, Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Μεσσηνίας, ο Πασχάλης Συρίγος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων και ο Αλέξανδρος Οικονόμου, Δ/νων Σύμβουλος και Πρώην Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΚΣΔΕΟ "ΕΔΡΑ".
Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι,  καινοτομία του Ανοικτού Συνεδρίου ήταν ότι το Συνέδριο δεν περιορίστηκε στις ΜΚΟ και σε κάποιες κατ΄εφημισμό κοινωνικές επιχειρήσεις, αλλά για πρώτη φορά κλήθηκαν και συμμετείχαν για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας φορείς από τον κόσμο των Σωματείων  και την Κοινωνία Πολιτών.
Αναγνωρίστηκε και αναδείχθηκε ότι πρωταγωνιστές μιας ουσιαστικής πλευράς της Κοινωνικής Οικονομίας είναι όλες οι παραδοσιακές, μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες των πολιτιστικών σωματείων που, ενώ  συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στη τοπική και περιφερειακή οικονομία, ωστόσο αποτελούν μη αναγνωρίσιμες  μορφές κοινωνικής οικονομίας.
Από το πανηγύρι του χωριού που διαχειρίζονται Σωματεία, ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ανάδειξη  λαϊκού πολιτισμού,  λαογραφικά μουσεία μέχρι τα Κοινωνικά Ιδρύματα,  Κοινωνικές Επιχειρήσεις και ξενώνες  που δημιουργήθηκαν με δωρεές, κληροδοτήματα, αλλά και συνδρομές των κατοίκων.
Μια προσφορά που έχει παράδοση και ιστορία αιώνων, οργανώνεται μετά τον πόλεμο και στο επίπεδο των αποδήμων, οι οποίοι με κάθε συλλογικό τρόπο στηρίζουν τον τόπο καταγωγής τους.
Αυτό το πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο που συμβάλλει στη κοινωνική συνοχή και μετριάζει τις ανισότητες, φαίνεται να αγνοείται από το πελατειακό πολιτικό σύστημα που το θέλει έξω από την επίσημη πολιτική για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ δημιουργεί παράλληλα σχήματα με τη μορφή  ΜΚΟ για να διοχετεύει εκεί τους πόρους του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου εξυπηρετώντας κλειστά επαγγέλματα κερδοσκοπίας, αντί να τους  προορίζει για τις αυθεντικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.
Οι Ομοσπονδίες σήμερα έχουν συνείδηση αυτής της παρέκκλισης και της υποβάθμισης της  πολιτείας στις παραδοσιακές συλλογικότητες, η οποία θα εντείνεται όσο αυτές μένουν κατακερματισμένες και δεν έχουν ισχυρό λόγο στα κέντρα των αποφάσεων.
Συνειδητοποιούν επίσης  ότι θα πρέπει να συμπορευτούν  σε δευτεροβάθμιο επίπεδο με τις θεματικές Ομοσπονδίες και δίκτυα στο πολιτισμό, την Οικολογία και την ανθρωπιστική δράση. Η συμπόρευση αυτή θα εκφραστεί θεσμικά  με τη δημιουργία της ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ  ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Προσβλέπουν από κοινού στη συμμαχία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για μόνιμες «τοπικές κοινωνικές συμπράξεις» ανθρωπιστικής και πολιτιστικής δράσης, πέρα από τις ευκαιριακές συμπράξεις που γίνονται συνήθως για κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Οι αυθεντικές συλλογικότητες μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές συμπράξεις (χωρίς χρηματοδότηση) αρκεί να διατίθεται  δημοτικοί  χώροι και μέσα προς χρήση.

Αποδέχονται κατ΄ αρχήν και θα υπογράφουν το Σύμφωνο Συνεργασίας που ψηφίστηκε στο Ανοικτό Συνέδριο μεταξύ των δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών και Δικτύων της Κοινωνίας Πολιτών με τις ενώσεις κοινωνικών επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών και για την προώθηση των στόχων αυτών θα  συμπορευθούν με τους φορείς που οργάνωσαν το συνέδριο.


ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ


Άρθρο 1ο
Προοίμιο

Εμείς, οι Oμοσπονδίες, τα Δίκτυα και οι Ενώσεις Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών που πραγματοποιήσαμε το «Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 10-11-12 Ιουνίου 2016, αποφασίσαμε την δημιουργία ενιαίου χώρου έκφρασής μας για την συγκρότηση του συλλογικού κοινωνικού υποκειμένου της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα.  Ταυτοχρόνως στο Συνέδριο καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

  • Το γεγονός ότι για πρώτη φορά, Ομοσπονδίες και Δίκτυα της Κοινωνίας Πολιτών,  Κοινωνικές Επιχειρήσεις  και Συνεταιρισμοί, αλλά και απλοί πολίτες, έκαναν επιτακτικό το αίτημα Ενότητας του χώρου.
  • Η διαπίστωση από όλους τους συντελεστές,  απουσίας αποτελεσματικής πολιτικής για  την καταπολέμηση της ανεργίας και φτώχειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η υποβολή προτάσεων-διαδικασιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στις οποίες να εμπλέκονται ενεργά οι ίδιες οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.
  • Η ανάγκη διαμόρφωσης των συνθηκών εκείνων που θα   συνθέσουν τους κατακερματισμένους υλικούς και ανθρώπινους πόρους, πάνω στους  οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.
  • Η  ανάγκη δημιουργίας ενός Κινήματος Συνεργατισμού από όλους τους πολίτες και όλες τις συλλογικότητες μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης και αυτονομίας.
  • Η  ανάγκη ανάδειξης του  αναξιοποίητου πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου, του κοινωνικού κεφαλαίου των χιλιάδων μικρών συλλογικοτήτων  της χώρας και των εθελοντών πολιτών.
  • Η  πρόθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αλλά και των μεγάλων Δήμων της χώρας για θεσμική συνεργασία με τους φορείς που συγκροτούν το υποκείμενο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. 
  • Αναγνωρίστηκε ότι θεμελιώδης θεσμός για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας είναι η συγκρότηση κοινωνικού κεφαλαίου μέσα από την αλληλέγγυα οργάνωση και προσφορά  της ίδιας της Κοινωνίας των Πολιτών.
  • Η ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας για την Ιδρυτική πράξη Σύστασης  Κοινωνικού Εταίρου για την Κοινωνική Οικονομία.

Αποφασίσαμε με το παρόν Σύμφωνο θεσμικής Συνεργασίας τη δημιουργία της Συνομοσπονδίας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα, ώστε αυτή να διευρυνθεί και να αποτελέσει τον ισότιμο κοινωνικό εταίρο που θα διαβουλεύεται με την τοπική  Αυτοδιοίκηση,  με την πολιτεία, με την Ε.Ε., με τα διεθνή δίκτυα και τους διεθνείς Οργανισμούς.

Άρθρο 2ο
Πλαίσιο συνεργασίας με την Τ.Α. :


  • Προτείνουμε μια γέφυρα συνεργασίας του ενιαίου χώρου της Κοινωνικής Οικονομίας, με τους ΟΤΑ για την δημιουργική αλληλεπίδραση των δύο χώρων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Για να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος προτείνουμε τη δημιουργία «Δικτύου των ΟΤΑ για την Κοινωνική Οικονομία».
  • Ειδικότερα, για τη θεσμική συνεργασία των ΟΤΑ και των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και Κοινωνικών  Επιχειρήσεων προτείνουμε ως θεσμικό εργαλείο τις αποκεντρωμένες «Τοπικές Κοινωνικές Συμπράξεις». 
  • Οι «Τοπικές Κοινωνικές Συμπράξεις», συγκροτούν Ενώσεις, από τοπικές συλλογικότητες, κοινωνικά δίκτυα, συνεταιρισμούς  και δομές των ΟΤΑ σε κάθε δήμο. Κάθε Σύμπραξη μπορεί να συσταθεί με ένα τοπικό Σύμφωνο, ένα τοπικό «κοινωνικό συμβόλαιο». Οι Συμπράξεις μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα ενίσχυσης των κοινωνικών δομών στους δήμους με νέες μορφές οργάνωσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Δομές οι οποίες μπορούν να κατευθύνουν και να συμβουλεύσουν στη συγκέντρωση κοινωνικού  και διανοητικού κεφαλαίου, αλλά και χρηματικού επενδυτικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή της κοινότητας.
  • Είναι παράλληλα αναγκαίος, ένας μηχανισμός δικτύωσης και οργάνωσης, που οφείλει να εξυπηρετεί το σύνθετο έργο της κινητοποίησης των ανθρώπινων πόρων, της αξιοποίησης των ανενεργών υλικών πόρων και της δικτύωσης των κοινωνικών επιχειρήσεων στην ολότητά τους (πολίτες, καταναλωτές, επαγγελματίες, παραγωγοί, κοινωνικοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης). 


Άρθρο 3
Οι άμεσοι στόχοι μας είναι:


  • Η καθιέρωση  ετήσιου Συνεδρίου με θέμα την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, όπως και μετασυνεδριακών εκδηλώσεων.
  • Να αναλάβουμε πρωτοβουλία για την  δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας συνεργατισμού των πολιτών, με στόχο  ένα δίκτυο αλληλέγγυας συμβουλευτικής μεντόρων και συμβούλων για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
  • Να προτείνουμε στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα την διαμόρφωση ενός πεδίου Έρευνας για τη Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα και τη καθιέρωση σχετικού αντικειμένου σπουδών.
  • H επεξεργασία   κοινών υπομνημάτων προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ένταξη μέτρων υπέρ της Κοινωνικής Οικονομίας στα επιχειρησιακά τους προγράμματα.
  • Η άμεση προετοιμασία του Καταστατικού Ίδρυσης της Συνομοσπονδίας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην χώρα, που θα διοικείται από τους εκπροσώπους των δευτεροβάθμιων Οργανώσεων.


Όλες οι ομοσπονδίες και τα δίκτυα που διοργανώσαμε το Συνέδριο συμφωνούμε σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, αναλαμβάνοντας  από κοινού την ολοκλήρωση των θεσμικών διαδικασιών, για τη συγκρότηση υποκειμένου της Κοινωνικής Οικονομίας ώστε να αποτελέσει ισότιμο κοινωνικό εταίρο.

Οι συμβαλλόμενοι: