31 Δεκ 2015

Ευχετήριο Μήνυμα του ΔΣ της ΟΚΕΣΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347
Ημ/νια31/12/2015
Αρ. πρωτ.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΚΕΣΑ

εύχεται:

στη Γενέτειρα-στην Ελλάδα

στους Απόδημους-στον Κόσμο,

να γίνει το 2016 χρονιά

νέων μεγάλων επιτυχιών

των αγώνων για πολιτισμική και κοινωνική

δημιουργία και μεταβολή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση 9η




ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347
Ημ/νια15/12/2015
Αρ. πρωτ.

Ανακοίνωση 9η – 15/12/2015
Με επιτυχία και η 5η εκδήλωση 2015,
στις 11 Δεκέμβρη 
με κέντρο το Κτίριο ΟΚΕΣΑ!


 
Πέντε οι κεντρικές εκδηλώσεις της ΟΚΕΣΑ το 2015:
Δύο  στα πλαίσια των «3Συνεργαζόμενων Φορέων και με το Δήμο Αθηναίων», μία  Επτανησιακή και 2 αμιγώς Κερκυραϊκές. 


Στις 11 Δεκέμβρη βράδυ οργανώθηκε με επιτυχία και η τελευταία κεντρική, αμιγώς Κερκυραϊκή, εκδήλωση με αφορμή την Παράδοση  στη Γενέτειρα για  τον Άγιο Σπυρίδωνα, με πρόσκληση και συμμετοχή   πιστών  και μη.
Πραγματοποιήθηκε στο:

  • Ναό του Αγ. Παύλου (οδός Ψαρών 51) με εσπερινό και αρτοκλασία.
  • Κτίριο της ΟΚΕΣΑ (Ψαρών 54) με  χαιρετισμούς, τη Χορωδία της Ομοσπονδίας και Μουσικούς, μοίρασμα άρτων και ποικίλα κεράσματα. Μεταξύ των κερασμάτων και παραδοσιακά   κερκυραϊκά προϊόντα όπως: Τηγανίτες (λουκουμάδες), κουμκουάτ, συκόπιτα (πίτα από σύκα), περγαμόντο, φρουί γλασέ κλπ ( άρτοι και προϊόντα, όλα  από  Κέρκυρα).


Χαιρετισμό έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.
Παρευρέθηκαν: Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας κ. Ρεδεστινός, ο εκπρόσωπος του Δ. Αθηναίων κ. Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Συνεργαζόμενου  Τοπικού Συλλόγου Αγ. Παύλου κ. Δρόσος με μέλη του ΔΣ και της Συνεργαζόμενης Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ.).
Παρόντες στο Κτίριο, μετά τη πομπή,  και  οι Ιερωμένοι του εσπερινού μεταξύ αυτών και  ο Κερκυραίος αρχιμανδρίτης Π. Γαβριήλ. Επίσης, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος.
Συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη ΔΣ Συλλόγων, Στελέχη της ΟΚΕΣΑ, πολλοί Κερκυραίοι, Επτανήσιοι, Φίλοι και βέβαια Κάτοικοι της Περιοχής.

Η εκδήλωση 11 Δεκέμβρη εμπεριέχει μια ιδιαίτερη πολιτισμική δυναμική αφού συνδυάζει την παράδοση με την αναζήτηση, καλούνται και συμμετέχουν πιστεύοντες, αλλόθρησκοι  και μη πιστεύοντες και δίνει τη δυνατότητα προβληματισμών και διαλόγων οι οποίοι  θα εξελίσσονται   και θεσμικά.

Η ΟΚΕΣΑ ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες και φυσικά όσους προσέφεραν, ποικιλοτρόπως, για τις ανάγκες αλλά και την επιτυχία της εκδήλωσης: Το Δήμο Αθηναίων, τον Π. Φιλόθεο και τους συνεργάτες του στον Αγ. Παύλο,  το ΚΤΕΛ Κέρκυρας, τον επιχειρηματία Κρητικό,  την Τροχαία Αθηνών.  Και βέβαια,   τη Χορωδία μας με το Δάσκαλο Γ. Χαρτοφύλακα,  τους Συλλόγους και τα Στελέχη μας με  την Επιτροπή Εκδηλώσεων.

Σημειώνεται  ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και από άλλα Κερκυραϊκά Σωματεία στην Αττική ( οι  Αργυραδίτες  σε συνδυασμό με Συνέλευση), στη Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πάτρα, Γιάννενα, Κρήτη, Ρόδο  μέχρι και Νέα Υόρκη οι οποίοι, όπως μας ενημέρωσαν,  οργάνωσαν και  «ζωντανά τη λειτουργία από τον Άγιο Σπυρίδωνα (για πιστούς και μη...)».

Οι άλλες 4 κεντρικές εκδηλώσεις 2015 που
 προηγήθηκαν της 11ης Δεκέμβρη είναι:

α. Δύο των 3Συνεργαζόμενων Φορέων στην Έδρα: Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ.Παύλου, Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ.), Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων  Αττικής (Ο.ΚΕ.Σ.Α.), από κοινού  με το Δήμο Αθηναίων:
α1. 11 Οκτώβρη για την Απελευθέρωση της Αθήνας με ομιλητή το Μανώλη Γλέζο. Στη συνεργασία εντάχθηκε και η «Ομάδα Τέχνης-Μνημεία Δρώντα» (http://takerkyraika.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html).
α2. Καρναβάλι, 14 Φλεβάρη 2015 (http://takerkyraika.blogspot.gr/).

β. Οι Επτανησιακές Εκδηλώσεις Μαΐου 2015  για την Ένωση με συντονίστρια την ΟΚΙΣ.

γ. Η νέα εκδήλωση, το Μ. Σάββατο,  της « ρίψης των μπότιδων» από το Κτίριο της ΟΚΕΣΑ με  συμβολική μεταφορά του εθίμου της Κέρκυρας στην Αθήνα  (http://takerkyraika.blogspot.gr/2015/04/2-1642015.html).

Οι εκδηλώσεις, κεντρικές και ειδικές, αποτελούν βασικό μέρος της συνολικής δράσης της ΟΚΕΣΑ, επαναφέροντας την Αυτονομία, τη Διαφάνεια, τη Δημιουργία.
Η δράση της αυτή επεκτείνεται  αναπτύσσοντας δεσμούς και σχέσεις με τα  σωματεία των Απόδημων: Τα Κερκυραϊκά, τα Επτανησιακά και  από όλη την Ελλάδα. Στόχος και η Πανεπτανησιακή Συνομοσπονδία για όλους ανεξαιρέτως τους Επτανήσιους.
Επίσης, σχέσεις με Σωματεία και Φορείς της Αθήνας, ιδιαίτερα στην έδρα, Άγιο Παύλο.
Η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Γενέτειρα, η μελέτη-προβολή-στήριξη-διεκδίκηση  των προ-βλημάτων της αλλά και και η ενασχόληση με  τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, διευρύνουν τη δράση της ΟΚΕΣΑ.
Και όλα αυτά  σε συνδυασμό με τις πολλαπλές προσπάθειες   οργάνωσης και αναδιάρθρωσης της ίδιας της Ομοσπονδίας αλλά και του Αποδημητικού Κινήματος.
Κυρίαρχο θέμα:  Η συντήρηση, κατοίκηση και βεβαίως η αποκατάσταση  του Παραδοσιακού Κτιρίου με το δεντρόφυτο  Κήπο για να αποτελεί την Κερκυραϊκή έδρα και στέγη  στην Αθήνα, το Πνευματικό Κέντρο των Κερκυραίων στην Αττική.  Ένα χώρο φιλοξενίας και ατομικής και συλλογικής  δράσης, ευρύτερων συναντήσεων, διαπολιτισμικής δημιουργίας.

Η ΟΚΕΣΑ καλεί όλους, Συλλογικότητες και Πρόσωπα, στη Γενέτειρα και Απόδημους,  σε συμπόρευση ώστε, με διάλογο και σύνθεση θέσεων και αντιθέσεων,  να προκύπτουν τα καλύτερα αποτελέσματα από τις συνολικές δράσεις και δημιουργίες.


Η θέληση καθορίζει αν και τι μπορούμε! 
Και φυσικά τα αποτελέσματα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΟΚΕΣΑ

6 Δεκ 2015

Απόφαση της ΟΚΕΣΑ για την ΠΑΝΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347
Ημ/νια2/12/2015
Αρ. πρωτ.

Απόφαση της ΟΚΕΣΑ
για την  ΠΑΝΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 


H ΟΚΕΣΑ συζήτησε την από 20 Νοέμβρη 2015  επιστολή-απόφαση της OMOΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΩΝ & ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΟΚΙΣ), προς τα Επτανησιακά Σωματεία,   για την ίδρυση της  ΠΑΝΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ,  όλων των Απανταχού Απόδημων Επτανησίων.

Στο  Δ.Σ. της ΟΚΕΣΑ,  με συμμετοχή της Προέδρου της Εξελ. Επιτροπής και Προέδρων Επιτροπών, έχοντας στόχο την υπέρβαση των δυσκολιών του σήμερα για  ένα καλό αύριο, αποφασίστηκαν:

  1. Η ΟΚΕΣΑ χαιρετίζει τη σημαντική απόφαση της ΟΚΙΣ να οργανωθούν οι απανταχού απόδημοι Επτανήσιοι  σε μία ενιαία  ΠΑΝΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ με συμμετοχή όλων των Δευτεροβάθμιων και Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
  2. Η ΟΚΕΣΑ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή της ΟΚΙΣ στηρίζεται σε αρχές και  εκφράζει το ενωτικό πνεύμα που επιδιώκουμε συνολικά ως Επτανήσιοι. Ανταποκρίνεται στις διαχρονικές προσπάθειες  για το μεγάλο Σπίτι που θα περιλάβει το όλον των Απόδημων Επτανησιακών Φορέων. Να γίνει τελικά όργανο σχεδιασμού και δράσης. Να αναδειχθούν προβλήματα που τα σκεπάζει η θολή επικαιρότητα και να    διαμορφωθούν προϋποθέσεις επίλυσής τους.
  3. Από το  2013  η ΟΚΕΣΑ,  με επιστολές της,  πρότεινε στις Eπτανησιακές Οργανώσεις  να επανέλθει ο  ουσιαστικός διάλογος και οι οργανωτικές διεργασίες οι οποίες  ξεκίνησαν το 1994 με πρωτοβουλία της και  συγκροτήθηκε η “Συντονιστική Επιτροπή Επτανησιακών Πολιτιστικών Σωματείων Αττικής” η οποία  έβαλε  τις καταστατικές  βάσεις για αυτήν την Πανεπτανησιακή ενότητα των Απόδημων αλλά,  στην πορεία, αδράνησαν
  4. Η ΟΚΕΣΑ με παρουσία στα δρώμενα της Αττικής και της Κέρκυρας για 34 χρόνια  και  με ιδιαίτερο ρόλο στο Επτανησιακό και Πανελλαδικό Κίνημα των Απόδημων,  λέει απλά στην ΟΚΙΣ:  Ναι στη δημιουργία μιας δυνατής  Συνομοσπονδίας που θα ενώσει τους Απόδημους Επτανήσιους όπου κι αν βρίσκονται. Τριτοβάθμιο Φορέα  στήριξης των Απόδημων και αλληλεγγύης στα επτά πανέμορφα νησιά μας.
  5. Η ΟΚΕΣΑ θεωρεί πως, κάθε μεθόδευση σμίκρυνσης της Επτανήσου και ενσωμάτωσης σε αντιενωτικές σκοπιμότητες, αντιτίθεται στο διαχρονικό ενωτικό πνεύμα και την αναγκαιότητα για το όλων των Επτανησίων που επικαιροποιούνται   με την πρόταση  της ΟΚΙΣ, σε συνέχεια και του πρωτότυπου-ενωτικού εορτασμού της Επετείου για την Ένωση την οποία οργάνωσε η ΟΚΙΣ, το  Μάη 2015,  ως συντονίστρια στην Αττική.
  6. Σε αυτήν την πραγματική ενωτική πορεία  για  την  ΠΑΝΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ,  η ΟΚΕΣΑ  καλεί όλα  τα Επτανησιακά Σωματεία στην  Αττική, στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια  (Ενώσεις, Σύλλογοι, Αδελφότητες,  Επιστημονικοί φορείς, Φοιτητικοί – Σπουδαστικοί Σύλλογοι κλπ τα οποία  δεν ανήκουν  σε Δευτεροβάθμια),  να συμπορευθούμε ώστε να υλοποιηθεί σύντομα αυτός ο διαχρονικός στόχος και  να  καλυφθεί  το μεγάλο οργανωτικό κενό για συνεχή συντονισμό και συνολική επτανησιακή  έκφραση, δράση,  δημιουργία των απανταχού Απόδημων.                  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Ευδοκία Μακαντάνη

5 Δεκ 2015

Πρόσκληση στις εκδηλώσεις 11 Δεκέμβρη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347
Ημ/νια3/12/2015
Αρ. πρωτ.


Πρόσκληση
στις εκδηλώσεις 11 Δεκέμβρη-Απόγευμα
στον Άγιο Παύλο και στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΚΕΣΑ
σας  προσκαλεί
στις παραδοσιακές Κερκυραϊκές εκδηλώσεις στην Αθήνα,
με αφορμή τις διαχρονικές εορτές στην Κέρκυρα
για τον Άγιο Σπυρίδωνα.



Οι εκδηλώσεις της ΟΚΕΣΑ για τους Απόδημους Κερκυραίους
και τους Φίλους μας
θα πραγματοποιηθούν
την Παρασκευή Απόγευμα, 11 Δεκέμβρη:

Α. Ώρα 18:00, Εσπερινός με αρτοκλασία στο Ναό  Άγιου Παύλου.
Β. Ώρα 19:00, Εκδηλώσεις στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ (Ψαρών 54 Αθήνα-δίπλα στο Ναό)  με  προσφορά λουκουμάδων  και  άλλων κερκυραϊκών προϊόντων.

Θα συμμετάσχουν:
- Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων
- Η Χορωδία της ΟΚΕΣΑ με το Δάσκαλο Γιάγκο Χαρτοφύλακα.

Καλούμε Όλες και Όλους,
ανεξάρτητα πεποιθήσεων,
σε μια Κερκυραϊκή βραδιά με παράδοση και δημιουργική έκφραση.


Με  ιδιαίτερη εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Ευδοκία Μακαντάνη

(Ναός και Κτίριο της ΟΚΕΣΑ βρίσκονται στην οδό Ψαρών, στο Κέντρο του τριγώνου: Βάθη-Καραϊσκάκη-Σταθμός Λαρίσης. 3 λεπτά από Σταθμούς Μετρό: Μεταξουργείου ή Στ. Λαρίσης)