29 Οκτ 2014

Αθήνα 29 Οκτωβρίου 2014.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 
Συνεργασίας των Φορέων:  
Σύλλογος ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ - ΟΚΙΣ - ΟΚΕΣΑ   

Ο πολιτισμός των πόλεων είναι ταυτόσημος με τον  πολιτισμό  των ανθρώπων που τις κατοικούν. 
Αυτό ισχύει και για την Περιοχή με κέντρο το τρίγωνο που οριοθετείτε από την Πλατεία Βάθης,  την Πλατεία Καραϊσκάκη και το Σταθμό Λαρίσης  το οποίο  λειτούργησε και εν μέρει λειτουργεί ακόμα ως η πίσω αυλή στην οποία το κέντρο απορρίπτει τις  πιο βρώμικες και οχληρές χρήσεις που στηρίζουν τη λειτουργία του.
Η ανωτέρω περιοχή, που γειτνιάζει με τις υπό αναβάθμιση  Μεταξουργείο και  Κεραμικό, από τη θέση της  αποτελεί τη φυσική πύλη εισόδου της πόλης των Αθηνών και  για την αναβάθμισή της  απαιτούνται συνεργασίες  και πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις  και να δώσουμε οργανωμένες  μάχες.
Ξεκινώντας από το δεδομένο της υπερτοπικής σημασίας της περιοχής του τριγώνου  Βάθης- Καραΐσκάκη - Σταθμού Λαρίσης καθώς και  των όμορων συνοικιών  και με αναφορά στις ιδέες από το Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας  για τη δημιουργία τόξου αρχαιολογικών και ελεύθερων χώρων που ξεκινάει από την περιοχή του Ηilton και καταλήγει στην Ακαδημία Πλάτωνος, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι από το ενδιαφέρον των κατοίκων, την κινητικότητα των κοινωνικών φορέων  και  των κάθε μορφής εκδηλώσεων που οργανώνουν. 
Στο πλαίσιο αυτό τα  κάτωθι σωματεία:
  • Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Παύλου - (Ψαρών 52) 
  • Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων  Αττικής (ΟΚΕΣΑ) - (Ψαρών 54)
  • Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ) (Καρόλου 28)

που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μεταξύ της Πλατείας Καραϊσκάκη, της Πλατείας Βάθης και του Σταθμού Λαρίσης, μετά από σχετική πρόταση του  προέδρου της ΟΚΕΣΑ τον Ιούνιο του 2014, ξεκίνησαν συζητήσεις στην αρχή μεταξύ των προέδρων για την ανίχνευση τομέων συνεργασίας σε πολιτιστικά θέματα και δράσεις  με επιδίωξη την πολιτιστική αναβάθμιση  της  περιοχής. 
Έτσι, κυρίως  κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, αναλύθηκαν  διεξοδικά τα επιμέρους προβλήματα,  εξετάσθηκαν οι ανάγκες των οργανώσεων μας  και της περιοχής και  συζητήθηκαν λεπτομερώς ιδέες και σχέδια σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δυνατότητες και αναζητήθηκαν εναλλακτικές  λύσεις. 
Οι συζητήσεις ήταν ενδιαφέρουσες,  ειλικρινείς, γόνιμες και κατέληξαν σε ένα πλαίσιο στόχων  και  προτάσεων.
Στόχοι της συνεργασίας αυτής  είναι  η συντονισμένη δράση των συνεργαζομένων σωματείων για την  πολιτιστική αναβάθμιση της  Περιοχής  με την ενεργή συμμετοχή των μελών τους,  των κατοίκων της Περιοχής και  του Δήμου Αθηναίων με ταυτόχρονη  αξιοποίηση  των υποστηρικτικών μηχανισμών και υποδομών του.  
Βάση της συνεργασίας των φορέων αποτελούν   η  αρχή  της ισοτιμίας,  της  συναπόφασης  και ο σεβασμός της  ανεξαρτησίας των συμβαλλομένων. 
Παράπλευρη στόχευση   και επιδίωξη είναι  η προσέλκυση,   συμμετοχή και συνεργασία και άλλων τοπικών και κοινωνικών φορέων της Περιοχής που επιδιώκουν τη πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της  γειτονιάς και της ευρύτερης Περιοχής  που προσδιορίσθηκε παραπάνω και αποδέχονται τις αρχές της συνεργασίας όπως έχουν  διατυπωθεί ανωτέρω.   
Καταληκτικά, οι προτάσεις  που προκρίθηκαν για υποβολή στα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια  προς συναπόφαση  είναι  οι κάτωθι: 

Α. Χορευτικό-Χορωδιακό-Θεατρικό τμήματα:

1. Δημιουργία χορευτικού τμήματος παραδοσιακών χωρών με χοροδιδάσκαλο επί αμοιβή. Συμμετοχή μπορούν να έχουν τα μέλη των φορέων  καθώς και οι κάτοικοι της  Περιοχής. Υπό εξέταση τελεί η πρόταση για κάλυψη της  αμοιβής του χοροδιδασκάλου από τους ενδιαφερόμενους  για εκμάθηση των παραδοσιακών χορών της Επτανήσου και των άλλων  περιοχών της  Ελλάδος.  Το χορευτικό θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τα επιμέρους σωματεία και φορείς για τις κοινές εκδηλώσεις αλλά και τις επιμέρους εκδηλώσεις κάθε συνεργαζόμενου φορέα κατόπιν  προσυνενόησης.
Η ΟΚΙΣ μπορεί να  διαθέσει τα γραφεία της για τις πρόβες  του κοινού χορευτικού. 
Παραπέρα ενέργειες  από κ. Δρόσο: Εξέταση αμοιβής του Χοροδιδασκάλου και η    δυνατότητα καταβολής διδάκτρων από τους  συμμετέχοντες .      
2. Δημιουργία  χορωδίας:  Η εξεύρεση πόρων για τη δημιουργία κοινής χορωδίας  παραπέμπεται στην κοινή επιτροπή εκδηλώσεων που θα δημιουργηθεί  από τους συνεργαζόμενους φορείς  για την υλοποίηση των προτάσεων στο μέλλον.
3. Θεατρικό τμήμα: Ισχύουν τα ίδια όπως παραπάνω.

Β. Εκδηλώσεις: 

Προκρίνονται από την  επιτροπή  των προέδρων 3 κύριες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται από κοινού και θα αφορούν: 
1. Διοργάνωση εκδηλώσεων κάθε Οκτώβρη σε ημερομηνία που θα συμπίπτει με την Απελευθέρωση  της  Αθήνας.  Η ημερομηνία έχει νόημα για όλους εμάς,  τα μέλη  μας και τον κόσμο της Περιοχής γιατί οφείλουμε να μη  ξεχνάμε και την ιστορία μας και τους αγώνες  για την  Απελευθέρωση.
Για την εκδήλωση αυτή  προεδρεύων  φορέας  θα είναι η  ΟΚΕΣΑ.   
2. Εορτασμός των Απόκρεω   την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω. Η πρόταση του κ. Δρόσου  για επαφή με τους Δήμους Ρέντη και Μοσχάτου είναι προς διερεύνηση όσον αφορά τη δυνατότητα αποστολής αρμάτων για παρέλαση καθώς και  χρήση της μπάντας του Δήμου Αθηναίων ή άλλης μπάντας.  Χώρος διοργάνωσης  εορτασμού - ξεκίνημα παρέλασης  από πλατεία  Καραΐσκάκη με κατεύθυνση τον  Αγ. Παύλο  πέρασμα γύρω από την εκκλησία και κατάληξη στην ομώνυμη πλατεία. Με εναλλαγές. 
Πρόταση ΟΚΙΣ: εξέταση συμμετοχής χορωδίας ΕΥΓΕΡΟΥ και  χορευτικού Αδελφότητας  Πειραιά και εξέταση  για συνοδεία  Μουσικού  προγράμματος.  
Για την εκδήλωση αυτή προεδρεύων φορέας  θα είναι ο Σύλλογος Αγ. Παύλου.  
3. Διοργάνωση καλοκαιρινού Φεστιβάλ με Μουσικές σκηνές (ανά είδος Μουσικής) όπου προσκαλούνται να παίξουν νεανικά συγκροτήματα και οργάνωση συμμετοχής καταστημάτων της Περιοχής προς διάθεση φαγητού και αναψυκτικών ή  διοργάνωση  παρεμφερούς εκδήλωσης ή δράσης. Πιθανή λειτουργία και Λούνα παρκ. Η εκδήλωση αυτή δεν αποτελεί  πρώτη προτεραιότητα λόγω του χρόνου εκτέλεσης που είναι το επόμενο καλοκαίρι. 
Προεδρεύων φορέας  για αυτή  την εκδήλωση θα είναι η ΟΚΙΣ.  

Για ενημέρωση, προβολή των δραστηριοτήτων  και επικοινωνία θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του διαδικτύου.

Άλλες ιδέες για κοινές  δράσεις προς έγκριση από τα  Συμβούλια των συνεργαζόμενων φορέων είναι : 
  1. Δημιουργία φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου με αξιοποίηση των studio  της  φίνος φίλμ στη περιοχή.  Για  διερεύνηση του θέματος προτείνεται συνάντηση των προέδρων με τους ιδιοκτήτες  της φίνος φιλμ.
  2. Εκδηλώσεις– Μουσικές βραδιές σε στέκια  της περιοχής. 
  3. Δράσεις ‘Ελάτε να γνωριστούμε’ με παιχνίδια και  μεζεδάκι σε ανοιχτούς χώρους της περιοχής  
  4. Θεματικοί περίπατοι 'Ελάτε να γνωρίσουμε τη  γειτονιά μας':   Σταθμός Λαρίσης-Πλατεία Καραΐσκάκη-Πλατεία  Βάθης ,  καθώς και  τις   γύρω  τους περιοχές.   
  5. Συμμετοχή και πρωτοβουλίες  στη συμβολή επίλυσης προβλημάτων της περιοχής με αστέγους, χρήστες,  μετανάστες κλπ. 
  6. Βοήθεια σε φτωχές οικογένειες  της περιοχής  με συγκέντρωση ρουχισμού και διανομή τροφίμων.
  7. Ομαδικά παιχνίδια για παιδιά σε ανοιχτούς χώρους και σε συνεργασία με φορείς της  περιοχής 
  8. Βράβευση Αριστούχων μαθητών της περιοχής με συμβολικά ποσά. 
  9. Πολυαρθρωτές επετειακές εκδηλώσεις με δραστηριότητας  που απευθύνονται σε  μικρούς και μεγάλους όπως τα Χριστούγεννα και τις αποκριές με εργαστήρια για παιδιά, φιλοξενία καραγκιόζη, παραμυθάδων και κλόουν και  συναυλίες για όλους.
  10. Επισκέψεις σε φιλανθρωπικά  ιδρύματα της περιοχής για ψυχαγωγία και συντροφιά με τους  ενοίκους των.   

Οι δραστηριότητες αυτές ίσως φαντάζουν υπερβολικές  βρίσκονται  όμως  πραγματικά μέσα στις δυνατότητες της  Συνεργασίας  των φορέων μας και  έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν τη προσπάθεια  συνεργασίας   με άλλους φορείς και  ομάδες πολιτών της Περιοχής με  ανάλογες κοινωνικές ευαισθησίες  με στόχο την επιβοήθηση στην πολιτιστική αναβάθμιση της Περιοχής και την  συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας για υποστήριξη  των δράσεών μας.    
Καλή Συνεργασία και Δουλειά  για την επιτυχία των Στόχων της συνεργασίας φορέων της Περιοχής  με κέντρο τις πλατείες Καραϊσκάκη - Βάθης  και Σταθμό Λαρίσης.      

1η ΕΚΔΉΛΩΣΗ:  

Συνάντηση Αλληλογνωριμίας μεταξύ των Διοικήσεων των Φορέων  και πρόσκληση  της  διαμερισματικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και άλλων Φορέων της Περιοχής. 
ΠΟΥ: Κήπος και Γραφεία ΟΚΕΣΑ, 
Ψαρών 54
ΠΟΤΕ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 1η Νοεμβρίου 2014, ώρα 5.00 μ.μ.


Η Επιτροπή των Προέδρων των Συνεργαζόμενων Φορέων
Σύλλογος ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ
ΟΚΙΣ
ΟΚΕΣΑ
ΔΡΟΣΟΣ Αναστάσιος
ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ Γεώργιος
ΖΩΧΙΟΣ Ιωάννης

5 Οκτ 2014

Πρόσκληση Τακτικής Συνεδρίασης ΔΣ



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/ 
e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347

Πρόσκληση Τακτικής Συνεδρίασης ΔΣ
Δευτέρα 6/10/2014  στις  17:30 

Συμπατριώτισσες/Συμπατριώτες,
Καλείστε στην Τακτική (κάθε πρώτη Δευτέρα  εκάστου μήνα) Συνεδρίαση του ΔΣ, τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη 2014 στις 17:30  στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ Ψαρών 54  με Ημερήσια Διάταξη:
  1. Έγκριση Πρακτικών
  2. Εκτίμηση του πρώτου 6μήνου της νέας Διοίκησης ΟΚΕΣΑ: Λειτουργία Οργάνων- Σχέσεις-Προτάσεις
  3. Εκδηλώσεις(Εισηγητής: Πρόεδρος Επιτροπής Εκδηλώσεων) (από αναβολή).
  4. Οικονομικά (Έκθεση Ταμία)
  5. Συνεργασία με ΟΚΙΣ και Σύλλογο Αγίου Παύλου
  6. Ενημέρωση
Η Συνεδρίαση θα είναι κοινή με την Εξελεγκτική Επιτροπή και τις Επιτροπές.

Παράκληση  στους εισηγητές του ΔΣ να κάνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες και όπου χρειάζεται να συνεργαστούν με το Προεδρείο.
Επίσης, οι Πρόεδροι των Επιτροπών να κάνουν τη δικιά τους προετοιμασία.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση


Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Ευδοκία Μακαντάνη